Search
Close this search box.
Home > Nieuws > Siemens maakt waterstofproductie slimmer en efficiënter met Generatieve AI

Siemens maakt waterstofproductie slimmer en efficiënter met Generatieve AI

Delen

De beschikbaarheid van groene waterstof is cruciaal voor het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen in de industriële sector. Siemens zet in op versnelde waterstoftoepassingen met behulp van generatieve kunstmatige intelligentie met drie nieuwe AI-tools: de Hydrogen Plant Configurator, de Comos AI en de SFC Generation. Hiermee ondersteunt Siemens bedrijven in de waterstofindustrie om ontwerp, engineering en automatisering van waterstofproductiefabrieken te vereenvoudigen en de productiecapaciteit op te voeren.

Hydrogen Plant Configurator: Slim ontwerpen met AI

De nieuwe Hydrogen Plant Configurator, een intelligente chatbot op basis van generatieve kunstmatige intelligentie, stelt gebruikers in staat om installatie-ontwerpen voor waterstofproductie te maken. In een iteratief proces worden gewenste ontwerpkenmerken ingevoerd, waarna de AI naadloze blokstroomdiagrammen en nauwkeurige lay-outs van systeemeenheden en verbindingen creëert. Bovendien voorspelt de AI installatie-specifieke kerngegevens, zoals stroomverbruik en warmteproductie, om een solide basisconcept voor een fabriek te vormen.

Comos AI Engineering Assistant: Efficiëntie in de projectplanning

Siemens introduceert ook de Comos AI Engineering Assistant voor de projectplanningsfase van waterstoffabrieken. Deze tool kan specificaties en diagrammen van apparatuur genereren op basis van natuurlijke taalbeschrijvingen. Daarnaast biedt de assistent ondersteuning tijdens domeinoverschrijdende fasen in engineering en productoverschrijdende workflows. Gebruikers kunnen informatie opvragen over relevante producten en afbeeldingen, scans of pdf’s invoeren om nauwkeurige diagrammen en modellen te genereren.

SFC Generation: Vereenvoudiging van procesautomatisering

Om processen in waterstoffabrieken te automatiseren, lanceert Siemens de SFC Generation-module voor het procesbesturingssysteem Simatic PCS neo. Deze module maakt sequentiële functiediagrammen (SFC’s) met behulp van generatieve kunstmatige intelligentie. Gebruikers kunnen complexe workflows eenvoudig beheren door specifieke aanwijzingen in te voeren of proza-procesbeschrijvingen te kopiëren naar het chatvenster van de module.

Sneller opvoeren van productiecapaciteit

Michaël Veenhuijsen, Head vertical markets binnen Siemens Nederland, benadrukt het belang van groene waterstof: ‘Waterstof heeft goede kaarten in de energietransitie en gaat bijdragen aan verduurzaming. Maar het zal in de nabije toekomst een schaars goed zijn. Daarom is het des te belangrijker om de productiecapaciteit sneller op te voeren.’ Veenhuijsen stelt momenteel binnen Siemens Nederland een nieuw brancheteam samen rond waterstof, met name rondom de productie hiervan. 

Waterstof speelt een sleutelrol in de energietransitie. Siemens is betrokken bij verschillende projecten voor de productie, distributie en toepassing van groene waterstof. Zo bouwt Siemens een van de grootste groene waterstofproductiefabrieken ter wereld voor Shell in Rotterdam.


De Hydrogen Plant Configurator is vanaf eind 2024 beschikbaar op de Siemens Xcelerator Marketplace en Comos AI en SFC Generation naar verwachting vanaf begin 2025.

Delen

Vision and Robotics nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen binnen de robotica en kunstmatige intelligentie via onze digitale nieuwsbrief. Meld je gratis aan en ontvang deze elke maand in je mailbox!

[forminator_form id="379"]