Search
Close this search box.
Home > Nieuws > Innovatie in materiaalkeuze drijft de vooruitgang in de hightech industrie

Innovatie in materiaalkeuze drijft de vooruitgang in de hightech industrie

Delen

Experts delen in de 11e editie van het Techcafé hun inzichten over de rol van materiaalkeuze voor de toekomst van technologische ontwikkelingen.

Materiaalkeuze van groot belang in hightech industrie

Het elfde Techcafé bij Mikrocentrum gaf helderheid in de belangrijke rol die materialen spelen in de hightech industrie. Tijdens deze bijeenkomst op 22 februari 2024, gemodereerd door Mikrocentrum directeur Edwin de Zeeuw, deelden experts uit verschillende sectoren hun inzichten en ervaringen over hun materiaalkeuze. Ook het publiek deed volop mee in de discussie met Jack Cooijmans van Thermo Fisher Scientific, Tim van Kampen van Ceratec, Robin Hollebeek van de Leidse Instrumentmakers School, en Erik Tempelman van de TU Delft.

Materialen spelen een belangrijke rol in de werking van een hightech systeem. De discussie tijdens het Techcafé benadrukte de complexiteit van materiaalkeuze en de uitdagingen waar ontwerpers en engineers mee te maken krijgen in de context van functie, doorlooptijd, kostprijs, maakbaarheid en machinebeschikbaarheid, oftewel de ‘materialenselectieschijf’. Afhankelijk van de situatie benader je de materiaalkeuze vanuit een van deze perspectieven.

Diepgaand begrip

Een kernpunt van de discussie was het belang van een diepgaand begrip van materialen en hun verwerking. Jack Cooijmans lichtte toe hoe Thermo Fisher Scientific te maken heeft met het steeds onzuiverder worden van materialen, wat de zoektocht naar betere materialen noodzakelijk maakt. Deze zoektocht vereist samenwerking met leveranciers en een diepgaande kennis van materiaaleigenschappen, zoals chemische samenstelling en warmtebehandelingen.

De prijs van het basismateriaal vormt volgens Crooijmans vaak slechts een klein deel van de totale kosten, met de meerwaarde voornamelijk voortkomend uit de bewerking en behandeling van het materiaal. Hij illustreerde dit met voorbeelden uit zijn werk bij Thermo Fisher. Daar ligt de focus op het optimaliseren van materialen voor specifieke toepassingen.

On the job

Tim van Kampen en Robin Hollebeek benadrukten het belang van ‘learning on the job’ en het ervaren van materialen in de praktijk. Ze wezen op het gat tussen de theoretische kennis van jonge ingenieurs en de praktische uitvoerbaarheid van ontwerpen. Dit onderstreept de noodzaak van praktijkervaring en het vermogen om buiten de gebaande paden te denken bij het selecteren van het juiste materiaal. Ook noemden ze de interactie tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven als een essentieel onderdeel van een geslaagde materialenstrategie.

Het belang van samenwerking om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen kreeg daarbij de meest aandacht. Ook is het belangrijk om studenten voor te bereiden op de complexe uitdagingen in de hightech industrie.

Erik Tempelman deelde een boeiend voorbeeld van innovatie in materiaalgebruik in de bouw van de snelste zonneboot ter wereld. Deze boot wordt gebouwd door studenten van de TU Delft. Dit illustreerde hoe creatief denken en het durven afwijken van traditionele materialen tot baanbrekende oplossingen kan leiden. Hij deelde inzichten uit zijn ervaring met studenten en projecten. Hierbij benadrukte hij dat hands-on ervaring en een open houding ten opzichte van materiaalkeuze van groot belang zijn voor innovatie.

Hij wees op het belang van het verkennen van alternatief materiaal om de prestaties en duurzaamheid van producten te verbeteren. Denk hierbij aan keramiek of geavanceerde staalsoorten.

Materiaalkeuze en milieu-impact

De discussie ging ook in op de brede implicaties van materiaalkeuzes. Inclusief de milieu-impact en de noodzaak om kosten in brede zin te overwegen. En dus niet alleen in termen van directe aanschafkosten maar ook de kosten gerelateerd aan levensduur, onderhoud, en recyclebaarheid.

Overeenstemming was er over het belang van multidimensionale oplossingen binnen materiaalkeuze in de hightech sector. De discussie onderstreepte het belang van praktische ervaring, interdisciplinaire samenwerking, en een holistische benadering van kosten en duurzaamheid.

Deze inzichten zijn niet alleen belangrijk voor de huidige beroepsgroep, maar zeker ook bij het opleiden van de volgende generatie ingenieurs en constructeurs. Deze groep moet in staat moeten zijn om innovatieve, duurzame, en maakbare oplossingen te ontwerpen. En dat terwijl het technologische landschap steeds verandert.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op het nieuwsplatform IndustrieVandaag

Delen

Vision and Robotics nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen binnen de robotica en kunstmatige intelligentie via onze digitale nieuwsbrief. Meld je gratis aan en ontvang deze elke maand in je mailbox!