Zoek
Sluit dit zoekvak.
Home > Nieuws > Experimenteren met quantumnetwerken

Experimenteren met quantumnetwerken

Foto door Garik Barseghyan van Pixabay

Delen

Een functionele quantumcomputer laat nog jaren op zich wachten. In tegenstelling tot een andere quantumtechniek: het quantuminternet. Sinds 22 november kan iedereen experimenteren met quantumnetwerken via Quantum Network Explorer (QNE). QNE is ontwikkeld door QuTech, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO. Of je nu onderzoeker, student, softwareontwikkelaar of gewoon geïnteresseerd bent, iedereen kan toegang krijgen.

Quantumnetwerken zullen ons huidige internet (voorlopig) niet vervangen. Maar ‘quantuminternet kan ons in staat stellen om het huidige internet aan te vullen met functionaliteiten die onhaalbaar zijn met klassieke communicatie’, vertelt Stephanie Wehner, hoogleraar quantuminformatie bij QuTech, tijdens de lancering van QNE. Een voorbeeld is intrinsiek veilige communicatie. Hierbij kunnen gebruikers een encryptiesleutel instellen (Quantum Key Distribution) voor onaftapbare communicatie.

Maar quantumnetwerken hebben ook andere toepassingen, zoals synchronisatie van klokken, wachtwoord-identificatie, positie-verificatie en veilige quantumcomputing in de cloud. Bij deze laatste toepassing kan iemand vanaf haar of zijn ‘gewone’ computer een programma laten draaien op een toekomstige, remote quantumcomputer. Zo kan je gebruik maken van de functies van een quantumcomputer zonder er zelf een in huis te hebben. Een quantumfunctie die klassieke computers niet hebben is bijvoorbeeld het oplossen van complexe optimalisatieproblemen of het simuleren van nieuwe materialen om de eigenschappen ervan te onderzoeken. Door dit via een quantumnetwerk naar een quantumcomputer te sturen, blijft je opdracht geheim. Zelfs de quantumserver kan niet zien welk probleem de quantumcomputer voor je oplost of welk materiaal het simuleert.

QNE vereist geen programmeerervaring. Het heeft een gebruiksvriendelijke grafische interface waarmee je vooraf gebouwde toepassingen kunt verkennen. Wil je meer? Dan is er een high-level application development kit (ADK) beschikbaar waarmee iedereen zelf nieuwe protocollen en toepassingen kan programmeren voor quantumnetwerken. Zo kunnen allerlei toekomstige gebruikers van quantumnetwerken kennis maken met de techniek en zelf toepassingen ontdekken waar QuTech nog niet aan gedacht had.

Delen

Vision and Robotics nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen binnen de robotica en kunstmatige intelligentie via onze digitale nieuwsbrief. Meld je gratis aan en ontvang deze elke maand in je mailbox!