Zoek
Sluit dit zoekvak.
Home > Nieuws > Drie digitale uitdagingen voor de industriële sector

Drie digitale uitdagingen voor de industriële sector

Image by Marcin from Pixabay

Delen

Ook in de industriële sector zorgt technologie voor grote veranderingen in processen en systemen. Toch lukt het lang niet alle producenten om een digitale transformatie in gang te zetten. Wat is hier de oorzaak van? En, nog belangrijker, hoe kunnen industriële ondernemingen dit oplossen? Drie oplossingen volgens Dynabook

De industriële sector staat op de breuklijn van een nieuw, digital-first tijdperk. Technologie verandert alles, van design tot productie. Het is dan ook geen verrassing dat de digitale transformatie hoog op de agenda staat van iedere onderneming in de sector. En niet zonder reden. De omzetgroei van digitaal bekwame bedrijven is volgens onderzoek van Dynaook 38% hoger dan de groei bij ondernemingen die nog niet bezig zijn met digitalisering. 

Maar het omvormen naar een digital-first bedrijf met digital-first werknemers is niet eenvoudig, zeker niet voor industriële bedrijven waar systemen en processen ingeslepen zijn. Bovendien zijn er nog een aantal obstakels die overwonnen moeten worden voordat de digitale transformatie daadwerkelijk vormgegeven kan worden. De belangrijkste obstakels: te weinig budget, security-uitdagingen en het bijbenen van ontwikkelingen. 

Geen of weinig budget

Digitale transformatie zal niet plaatsvinden zonder extra investeringen. Het is dan ook geen verrassing dat een gebrek aan budget een belangrijk obstakel vormt voor veel industriële ondernemingen. En de IT-afdelingen die het geluk hebben wel over innovatiebudget te beschikken, worden vaak geacht dat geld te besteden aan nieuwe technologieën zoals AI en machine learning. Hoewel een samenwerking tussen mens en machine een belangrijk ontwikkelingsgebied is binnen de industriële sector, moet de technologie waar werknemers dagelijks mee te maken hebben niet uit het oog worden verloren: hun devices. 

Hardware blijft een belangrijk onderdeel van iedere IT-strategie van elke industriële onderneming. Maakprocessen zijn steeds vaker digitaal, werknemers hebben devices nodig die voldoen aan de eisen van dit IT-ecosysteem. Maar ook hier speelt het budgetprobleem ondernemingen parten. Want het vervangen van alle zakelijke mobiele devices is een dure aangelegenheid, om over het beheer nog maar te zwijgen. 

PC-as-a-Service kan hier een oplossing voor vormen. PCaaS werkt volgens een abonnementsmodel: er wordt een vaste prijs betaald voor aankoop, configuratie, beheer en vervanging van devices. Zo hebben organisaties het voordeel dat hun technologie altijd up-to-date is en hebben ze inzicht in de kosten. Ook biedt PCaaS de mogelijkheid om bij te schalen indien nodig.  

Security-uitdagingen

PCaaS kan ook een oplossing vormen voor een ander belangrijk obstakel voor digitale transformatie: security-uitdagingen. Binnen een PCaaS-afspraak kan namelijk ook de opslag en herstel van gegevens worden opgenomen, evenals de mogelijkheid om devices op afstand te wissen. Op die manier hebben producenten de zekerheid dat diefstal of verlies van devices niet leidt tot verlies van data. En bij een cyber-aanval is er altijd een back-up van data beschikbaar. 

Binnen de industriële sector is intellectueel eigendom een enorm waardevol bezit, waardoor een datalek dus grote gevolgen kan hebben. Producenten staan voor de uitdaging zichzelf te beschermen tegen de wisselende tactieken van cybercriminelen, zonder dat dit de digitale ontwikkeling van hun bedrijf in de weg zit. Devices met biometrische inlog en mogelijkheden voor hardware-based credential storage bieden een solide eerste verdediging. Zero client-oplossingen gaan nog een stap verder en brengen het risico op een datalek terug naar praktisch nul doordat gegevens niet op het device zelf worden opgeslagen.

Innovaties versus bestaande structuur

Nieuwe technologieën zoals Augmented Reality, 5G en IoT worden in hoog tempo omarmd door de industriële sector. Maar de afhankelijkheid van bestaande systemen vormt binnen veel bedrijven een struikelblok voor het ten volle benutten van de voordelen hiervan. Die systemen zijn namelijk niet in staat om de grote hoeveelheden data te verwerken die met behulp van de nieuwe technologieën worden gecreëerd. Daardoor kunnen processen niet efficiënt geautomatiseerd worden, zodat ook de output niet optimaal is. 

Edge computing-oplossingen vormen een alternatief voor legacy IT-infrastructuren en bieden mogelijkheden voor het verzamelen, analyseren en verspreiden van datasets. Door data aan de rand te verwerken, wordt de druk op de cloud verminderd. Hierdoor kan optimaal gebruik worden gemaakt van technologieën zoals AR, 5G en IoT. 

Delen

Vision and Robotics nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen binnen de robotica en kunstmatige intelligentie via onze digitale nieuwsbrief. Meld je gratis aan en ontvang deze elke maand in je mailbox!